Medicijnresten in het oppervlaktewater hebben we al eens aan de orde gesteld. Een ander, en minstens even belangrijk onderwerp is de vervuiling van het oppervlaktewater door de chemische industrie. Met name vervuiling door GenX.
De stof GenX, ook wel bekend als C8, wordt geleverd door de chemische industrie rond de Moerdijk.
GenX wordt op ongeveer 20 plaatsen in Nederland gebruikt bij de productie van teflon anti- aanbak lagen in pannen, bij de productie van waterafstotende coatings in kleding, pizzadozen en veel andere producten.
Tot verbazing van de Vewin, (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) werd, tijdens een onderzoek in 2017, deze nieuwe chemische stof aangetroffen in het drinkwater van onder andere Den Haag en Zoetermeer.
Het Algemeen Dagblad meldde later dat jaar, dat GenX inmiddels ook was doorgedrongen tot het drinkwater van Gouda, Rotterdam, Spijkenisse, Goeree Overflakkee en Dordrecht.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat GenX bij 3 Nederlandse drinkwaterbedrijven verhoogd aanwezig is, maar binnen de ‘veilige waarde’ van maximaal 150 nanogram per liter.
Deze richtwaarde heeft het RIVM vastgesteld op basis van een levenslange inname via drinkwater van de dagelijks toelaatbare hoeveelheid GenX stoffen. Ons drinkwater is dus, volgens het RIVM, nog steeds veilig en gezond.
Bij de hoeveelheid GenX die de chemische industrie nu, conform de vergunning, uitstoot, zou de concentratie GenX in het drinkwater in de toekomst deze richtwaarde nèt niet overschrijden. Desondanks maakt Echa, het bedrijf dat chemische stoffen toetst en toelaat tot de Europese markt, zich inmiddels zorgen.
Na eerdere onderzoeken met ratten vreest men dat GenX ook bij mensen tumoren kan veroorzaken. Daarom heeft Echa geëist dat er bijvoorbeeld bij de fabriek in Dordrecht aanvullende dierproeven gaat doen met muizen.
Uiteraard is het concern teleurgesteld en denkt dat het onderzoek geen nieuwe informatie zal opleveren, maar het concern legt zich neer bij het oordeel.
Het muizenonderzoek moet 21oktober 2024 bij Echa op tafel liggen.
De drinkwaterbedrijven volgen de onderzoeken met grote belangstelling. De sector vindt dat GenX niet thuishoort in het milieu en zeker niet in het kraanwater. Weliswaar gaat het (nog) om ongevaarlijke waardes op nanoniveau, “Maar het drinkwater staat onder druk en het hoort er niet in” aldus de Vewin.
Het RIVM verklaart dat consumenten gewoon veilig water uit de kraan kunnen blijven drinken.
Maar wij kunnen ons voorstellen dat de veel mensen zich zorgen maken over de aanwezigheid van lood, medicijnresten, GenX of andere chemische zaken in hun drinkwater.
Iedereen wil gewoon schoon en zuiver veilig water kunnen drinken.
Wilt u nu ook uw eigen veilige waterbron thuis?
Kies dan voor lekker en veilig gefilterd water uit jij eigen keukenkraan, milieubewust (geen plastic/glazen flessen meer, dus minder afval) en geld besparend.
U krijgt dan perfect gefilterd water, gekoeld plat en/of bruisend tafelwater, zo uit uw eigen kraan.
Met ons EcoTapwaterconcept bent u altijd verzekerd van gefilterd schoon, veilig en zuiver water, zonder ook maar iets dat niet in ons drinkwater thuishoort. Bent u al nieuwsgierig geworden?
Voor alle informatie kunt u natuurlijk onze website bezoeken: https:// www/ecotapwater.nl of eventueel contact met ons opnemen door te bellen met 036 8200310
Of te mailen naar ecotap@hydro-sano.com
Bronnen: Algemeen Dagblad (diverse artikelen). De belangrijkste vragen en antwoorden zijn te lezen op de site: https://www.drinkwaterplatform.nl/genx-in-drinkwater/ En de website van het RIVM.nl en https://www.drinkwaterplatform.nl/genx-in-drinkwater/